Mój pierwszy hummus zrobiony przeze mnie i w dodatku zjadliwy ;)
Co potrzebujesz:
- 1 szklanka cieicierzycy
- 3/4 szklanki tahini
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1,5 główki czosnku
- sól do smaku
Najpierw zalej wodą ciecierzycę i zostaw na noc :)
Kolejnego dnia odcedź ją i przepłucz, następnie ugotuj w wodzie do momentu, gdy będzie się rozgniatać pomiędzy palcami.
Obierz ząbki czosnku i włóż do piekarnika rozgrzanego na 220 stopni i piecz do momentu aż zbrązowieją :)
Włóż wszytskie składniki, prócz soli i soku z cytryny, zblenduj - możesz dodać wody, a na koniec dodaj sok z cytryny i sól i zblenduj tak, by wszytskie składniki się połączyły i sobą przeszły :)
I gotowe :)
Możesz podać z oliwą z oliwek :)
Teraz to jest mój numer jeden :)!
Daj znać jak Ci poszło :)!
Uwielbiam hummus! Sama w domu jeszcze nigdy nie próbowałam zrobić :)
OdpowiedzUsuńpowoli się przekonuję do hummusu - troszkę mi mąż go obrzydził, bo ciągle twierdził, że smakuje jak spocony wielbłąd - nie wiem skąd on wziął to porównanie oraz jakie wielbłądy wąchał hihi :D
OdpowiedzUsuńDomowy hummus to świetny pomysł. Zastanawiam się teraz czemu nigdy nie próbowałam go zrobić sama. Zawsze kupowałam gotowy ale teraz muszę spróbować swoich sił. Jestem ciekawa co z tego wyjdzie.
OdpowiedzUsuńCudowna opcja dla tych nieprzepadających za mięskiem jako uzupełnienia białka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
ja się do hummusu właśnie przymierza, spróbuję po Twojemu i dam znać ;P
OdpowiedzUsuń